Sam svoj majstor – napravite muzičke instrumente

12.12.2016.
Kategorija: Stringer

Ljubiteljima muzike sigurno će se dopasti ideja da imaju još jedan hobi – pravljene muzičkih instrumenata! Ovo može biti odlična antistres terapija, ali i prilika da provedete kvalitetno vreme sa svojim prijateljima ili decom. Ovi muzički instrumenti su jednostavni, nije vam potrebno mnogo materijala za potrošnju, ali je osećaj kada napravite nešto svoje, neopisiv. Pri tom, lepo i zvuči!

Napravite bubanj

Za bubanj će vam biti potrebna limena konzerva, a mogu da posluže i lonac i činija. Isecite vrh balona, odnosno secite na onom delu gde se sužava i proverite da li odgovara vašoj bazi. Kupite čvrste balone, kako bi bili izdržljivi. Potom prevucite krajeve i omotajte balon oko baze gumicom ili zalepite trakom. Bazu možete dodatno da dekorišete nalepnicama ili ukrasnim papirom. Vaš bubanj je spreman!

Napravite gitaru

Zapravo se radi o kutiji, koju ćete pretvoriti u gitaru. Potrebna vam je kutija za cipele, na čijoj ćete sredini napraviti rupu, pomoću makaza. Preko kutije i rupe stavljajte gumice, od one najveće, ka manjima ili tanjima. Neka ih bude najmanje četiri, a najviše šest. Potom uzmite dve olovke ili bojice i stavite ih ispod „žica“ na oba kraja kutije. Možete da zasvirate!

Napravite kazu

Ovaj neobičan duvački instrument posebno će obradovati najmlađe. Potrebne su  vam četiri kartonske rolne koje ostaju nakon što potrošite toalet papir. Zalepite jednu na drugu. Potom jedan kraj, na primer jednu rolnu, umotajte papirom za pečenje i učvrstite gumicom.  Izbušite rupice duž ostalih rolni. Potom dekorišite svoj novi instrument i spremni ste za zabavu!

 

Foto: http://lifepressmagazin.com/

Napravite flautu

Potrebna vam je staklena boca. Pomoću posebnog noža kojim može da se seče ovaj materijal napravite rupicu na dnu, koja će biti veličine prsta. Duvajte kroz redovan otvor sve dok ne dobijete čist zvuk. Rupu na dnu možete da prekrivate i otkrivate pomoću prsta. 

Napravite šejker

Kao i za bubanj i ovde morate prvo da se odlučite za bazu. To može da bude aluminijumska konzerva, drvena posuda ili tegla, na primer. U zavisnosti od materijala, dobićete i drugačiji zvuk. U bazu bi trebalo da stavite sitne predmete, kao što su  kuglice, perlice, dugmad, pasulj i slično. Potreban vam je poklopac, koji ćete pričvrstiti selotejpom ili lepljivom trakom. Bazu uvijte u samolepljivu traku. Možete da koristite svoj šejker tako što ćete ga prodrmati.