Gile i Stringer vam predstavljaju Hohner usne harmonike

12.09.2016.
Kategorija: Stringer

Stefan Stefanović poznatiji kao Gile iz benda "Šinobusi" bio je gost u našoj prodavnici u Katoličkoj porti broj 6, gde je za sve vas svirao na usnoj harmonici, ali i rekao nešto više o ovom instrumentu.

Predstavio je instrumente iz naše ponude, odnosno dijatonske Hohner usne harmonike, različitih modela i tonaliteta. Dijatonske harmonike su one sa sedam nota, a u ponudi imamo i hromatske usne harmonike, sa 12 nota. Kod prvih se naizmenično duva u otvore, dok se kod drugih prstima zatvaraju neželjeni otvori. 

Silver star

Ovo je Giletova prva usna harmonika! Prema njegovim rečima, ovaj model je odličan za početnike i lepo zvuči. Ukoliko odlučite da je poklonite nekome, sigurno nećete pogrešiti. Ima plastično telo. Napravljena je u Nemačkoj, kao i sve ostale, a kod nas košta 1.580 dinara.

Big river harp

Ovo je još jedna dobra harmonika za početnike, za koju Gile kaže da "dobro radi". Takođe ima plastično telo i crne je boje. Cena iznosi 2.780 dinara.

Blues harp i Pro harp 

Razlika između ove dve usne harmonike je ta što Blues Harp ima drveno telo, a Pro Harp ima plastično telo. Oba modela koštaju 3.480 dinara. Gile ih koristi na snimanjima i svirkama. 

Special 20

Ovaj intrument ima plastično telo, crne boje, Košta 3.480 dinara. Italijanski bluz muzičar Fabio Treves, jedan od Giletovih uzora, svira upravo na ovakvoj usnoj harmonici. 

Marine band

Omiljena Giletova harmonika, koja proizvodi zvuk koji on voli! Poznata je kao harmonika legendi. Ukoliko volite bluz, sigurno znate da su ovaj instrument svirali Litl Volter (Little Walter), Pol Baterfild (Paul Butterfield) i drugi. Pravi se na isti način kao što je napravljena prva davne 1896. godine. Za nju se kaže da je izvorna bluz harmonika. Ima drveno telo i lepo leži u ruci. Cena joj je 3.480 dinara.

Harmonike dobijate u kutijama, gde možete pronaći i vodič o usnim harmonikama, u kojima možete pročitati i neke zanimljivosti. U Stringeru možete pronaći i mini usne harmonike, dečije usne harmonike, tremolo usne harmonike, cedeove za početnike i još mnogo dodatne opreme i kompleta.