Da li ste čuli za ove instrumente?

22.11.2016.
Kategorija: Stringer

Gitare, violine, bubnjevi sasvim su uobičajeni u našem rečniku i uz male nijanse znamo na šta mislimo. Međutim, kada su u pitanju instrumenti za koje malo ko zna, situacija je drugačija. Najčešće ne možemo ni da zamislimo određeni instrument, a ne da znamo njegove karakteristike. Predstavljamo vam neke od njih iz naše ponude. 

Agogo zvono

Radi se o instrumentu koje koriste perkusionisti. Dolazi nam iz Zapadne Afrike, a u Brazil je stigao sa zarobljenim Afrikancima.  Agogo zvono zapravo čine dva ili tri konusna zvona, koja su zakačena na metalnu dršku, koja je fleksibilna. Sviraju se tako što se udaraju metalnom drškom, a moguće je i da se međusobno dodiruju. Tako se dobijaju kompleksniji zvuci. Koristit se pre svega u kapoeri.

Drombulje

Pomalo rogobatnog naziva, drombulje su jedan od najstarijih instrumenata na svetu. Možda će vam postati poznatije ako se setite scena iz filma „Ko to tamo peva“ i pesme „Za Beograd“. One imaju jezičak, koji je pričvršćen za okvir i koji se okida prstom, dok nam je instrument naslonjen na usne. Drombulje su poznate u različitim kulturama, a korištene su i u magijskim ritualima.

Kabasa (Cabasa)

Kabasa je latino instrument, koji koriste perkusionisti. Tradicionalni izgled čini tikva, čija je površina ispletena kuglicama. Kada se instrument okreće, one proizvode prijatzne zvuke. U modernom izdanju, u pitanju je drvena osnova sa metalnom trakom na kojoj se nalaze kuglice od istog materijala. Potiče iz Afrike. 

Marakas

Marakas je jedan od najpopularniji perkusionističkih instrumenata. Radi se o zvečkama, najjednostavnije rečeno. Potiču iz latinske i Južne Amerike. Imaju ovalni oblik ili oblik zvona, koji ima rukohvat.  Unutar zvona  nalaze se kuglice, koje daju zvuk, kada se svira. 

Ukulele

Ovaj tradicionalni instrument nam dolazi sa Havaja, ali se svira i u Japanu i Kanadi. Smatra se da su ga doneli portugalski doseljenici u XIX veku. Ukulele je zapravo mala gitara, čiji zvuk zavisi od veličine insrtumenta i njegove konstrukcije. Najčešće su drvene, mada se sreću i one napravljene od plastike.